Facebook Pixel

Mondj egy tündérmesét nap: a mesék 5 legfontosabb hatása a gyerekek életére

A mesék gazdag, fantáziadús történetek – varázslatos eseményeket és helyeket, csodálatos feladatokat vagy képzeletbeli lényeket rajzolnak meg– sokkal többet kínálnak, mint szórakozás. Tanulmányok kimutatták, hogy a tündérmesék a gyerekek fejlődéséhez is hozzájárulnak. A Mondj egy tündérmesét nap alkalmából a mesék legfontosabb hatásait hoztuk el blogunkban.
Mondj egy tündérmesét nap: a mesék 5 legfontosabb hatása a gyerekek életére

Értékek meghonosítása és erkölcsi fejlődés 

Nem számít, milyen az archetípus, a tündérmesék lebilincselően adnak hatásos leckéket. A jó és a rossz közötti küzdelem, az, hogy mindenkinek megvannak az erősségei és gyengeségei, a mindennapi személyes nehézségek és az érzelmi dilemmák mind arra szolgálnak, hogy felkészítsék a gyerekeket azokra a helyzetekre, amelyekkel a való világban szembe kell nézniük. A történetek úgy vannak kidolgozva, hogy végül a kedvesség, a türelem, az egység fontosságát jelezzék, és a lista folytatható. Mindig hangsúlyozzák a jó cselekedeteket, és azt, hogy az mindig legyőzi a rosszat. Ezek a történetek megerősítik azt az elképzelést, hogy mindig vannak egészséges módszerek mindenféle probléma kezelésére. 

 

Érzékszervi és kognitív fejlődés 

Bruno Bettelheim kijelenti, hogy azok a gyerekek, akiknek sokat mesélnek, általában jobb koncentrációs és figyelmi képességekkel rendelkeznek, hosszabb a figyelmük, erősebb a memóriájuk, gazdagabb a szókincsük, és jobban értik a nyelvet. A történetek sokkal mélyebbre hatolnak a gyerekek elméjébe, mint azt el tudnánk képzelni. A meséket könnyű megérteni, és a gyerekek jobban megértik az őket körülvevő kultúrát és társadalmat. A gyerekeket szándékosan arra késztetik, hogy megismerkedjenek különféle érzelmekkel, mint például a boldogság, a harag, a bánat, a féltékenység, az undor stb., hogy tudatára ébredjenek különféle pozitív és negatív érzéseiknek. 

 

Elősegíti az egyenlőséget 

A tündérmesék nagyon jól illusztrálják minden lény tiszteletének fontosságát, a fizikai sokféleség megbecsülését, és mindenkit egyenlőként kezelnek, ami a való világban hiányzik. Például az állatok gyakran alacsonyabb bánásmódban részesülnek a valóságban, míg az olyan történetekben, mint a Hófehérke és a hét törpe, az egész történet létfontosságú elemeiként mutatták be őket. Hogy az állatokat néhány  történet főszereplőként mutatják be, és emberi hangokat és érzelmeket adnak nekik, arra tanítják a gyerekeket, hogy egyenlően kell bánni más élőlényekkel is, és együtt kell érezni minden lénnyel. 

 

Elősegíti a kreativitást és fejleszti a képzeletet 

A tündérmesék valóban elvetik a képzelet magvait, ami elindítja a kreatív gondolkodási képességeket. A kíváncsiság, mint a történetek mellékterméke, számos kérdést és feltételezést vet fel a gyerekekben. Még Albert Einstein is hangsúlyozta a történetmesélés kreatív előnyeit. „Ha azt akarod, hogy a gyerekek intelligensek legyenek, olvass nekik mesét; ha azt akarod, hogy intelligensebbek legyenek, olvass nekik több mesét” – mondta. Ez nagyjából összefoglalja a történetmesélés relevanciáját. Bevált módszer a gyerekek problémamegoldó és kritikus érvelési készségeinek fejlesztésére. 

 

Erősíti a szociális és családi kötelékeket 

A tündérmesék nem teljesek, ha nem ábrázolják a két személy közötti kötelékeket. Ezek az ábrázolások kapcsolati tervként szolgálnak. Segítenek a gyerekeknek abban, hogy jobban megértsék az őket körülvevő különféle kötelékeket, beleértve a testvérek, barátok, szülő-gyermek stb. kapcsolatokat. Ez végül megkönnyíti számukra a szocializációs folyamatot. Ezenkívül a gyerekeknek szóló történetek elbeszélése jelentősen áthidalja a szülő és a gyermek közötti érzelmi szakadékot. 

 

Tippek a gyerekeknek szóló mesék kiválasztásához 

Most, hogy felismertük a mesék fontosságát a gyermekek számára, adunk néhány tippet a gyerekeknek szóló mesekönyvek kiválasztásához. 

  1. Életkornak megfelelőség

A mesék kiválasztásakor vedd figyelembe gyermeked életkorát. Keress olyan történeteket, amelyek megfelelnek fejlődési szakaszuknak és érzelmi érettségüknek. A fiatalabb gyerekek élvezhetik az egyszerű, könnyed meséket, míg a nagyobbak az összetettebb elbeszéléseket. 

 

  1. Pozitív üzenetek

Keress olyan meséket, amelyek pozitív értékeket és életleckéket hirdetnek. Válassz olyan történeteket, amelyek kedvességre, bátorságra, empátiára és más fontos erényekre tanítanak. Kerüld a negatív sztereotípiákat erősítő vagy káros viselkedést elősegítő meséket. 

 

  1. Kulturális sokszínűség

Fedezd fel a különböző kultúrájú és hátterű meséket. Ismertesd meg gyermekedet olyan történetekkel, amelyek a sokszínűséget ünneplik, és különféle hagyományokat és nézőpontokat mutatnak be. Ez elősegíti a világnézetük kiszélesítését és az inkluzivitást. 

 

  1. Erős karakterek

Keress tündérmeséket erős karakterekkel, különösen női főszereplőkkel. Keress olyan történeteket, amelyek megkérdőjelezik a hagyományos nemi szerepeket, és mutass be olyan karaktereket, akik függetlenek, találékonyak és képesek leküzdeni az akadályokat. 

 

  1. Erkölcsi dilemmák

Válassz olyan tündérmeséket, amelyek erkölcsi dilemmákat vagy etikai kihívásokat tartalmaznak. Ezek a történetek ösztönzik a kritikai gondolkodást, és lehetőséget adnak a jóról és a rosszról, a döntéshozatalról és a tettek következményeiről szóló vitákra. 

 

  1. Kortalan témák

Válassz időtlen témájú tündérmeséket. Az olyan témák, mint a szerelem, a barátság, a bátorság és a kitartás, inspirálhatják és lekötik a gyerekeket, miközben fontos leckéket adnak át az életről. 

 

  1. Lebilincselő történetmesélés

Keress olyan jól kidolgozott narratívákat, amelyek megragadják gyermeked képzeletét. Válassz meséket lebilincselő cselekményekkel, gazdag leírásokkal és magával ragadó nyelvezettel. Ez segít fejleszteni a történetmesélés iránti szeretetüket és fejleszti nyelvi készségeiket. 

 

  1. Pozitív befejezések

Olyan tündérmeséket keress, amelyeknek pozitív és reményteli vége van. A gyerekek gyakran vigaszt találnak azokban a történetekben, ahol a jó győz a gonosz felett, a szereplők pedig boldogságot és beteljesülést találnak. Ügyelj azonban arra, hogy a befejezés ne legyen túlságosan leegyszerűsítő vagy irreális. 

 

  1. Interaktív elemek

Keress olyan tündérmeséket, amelyek interakcióra és részvételre ösztönöznek. Válassz könyveket gyönyörű illusztrációkkal, interaktív elemekkel vagy olyan lehetőségekkel, amelyekkel gyermeked tevékenységeken vagy beszélgetéseken keresztül foglalkozhat a történettel. 

 

  1. Személyes érdeklődési körök

A mesék kiválasztásakor vedd figyelembe gyermeked érdeklődését és preferenciáit. Ha lenyűgözik őket az állatok, keress történeteket állatfigurákkal. Ha szeretik a kalandot, válassz izgalmas küldetést vagy utazást tartalmazó meséket. 

 

  1. Minőségi irodalom

Válassz jól megírt és jól illusztrált meséket. Kérj ajánlásokat megbízható forrásoktól, például könyvtárosoktól, oktatóktól vagy jó hírű könyvismertető webhelyektől. A minőségi irodalom javítja az olvasási élményt. 

 

Ha követed ezeket a tippeket, olyan meséket választhatsz, amelyek szórakoztatják, oktatják és inspirálják gyermekedet. E varázslatos történetek közös olvasása maradandó emlékeket hoz létre, és az irodalom iránti szeretetet serkenti. 

A mesemondás a gyermekek holisztikus fejlődésének bevált módja. A történetek megkönnyítik az összetett fogalmak tudatos és tudatalatti megragadását. Számos kutatás állítja, hogy a mesék üzemanyagként szolgálnak a gyermek pszichológiai, szociális és mentális fejlődésében. Ezért fontossá válik, hogy a mesék a gyerekek életének elengedhetetlen részévé váljanak.