Facebook Pixel

Miért fontosak a pozitív megerősítések?

Nem titok, hogy szülőnek lenni a világ egyik legnehezebb szerepe, és ha van egy kihívást jelentő aspektusa a nevelésnek, akkor az a gyermek viselkedésének irányítása. A viselkedésmenedzsment kulcsfontosságú, mert olyan gyerekeket szeretnénk nevelni, akik tudják, hogyan kell megfelelően viselkedni otthon és közösségi környezetben egyaránt. Tehát hogyan kezeled gyermeked viselkedését? Azon kapod magad, hogy állandóan kiabálsz a gyerekeddel, hogy felhívd a figyelmet a helytelen viselkedésére? Gyakran elveszíted a türelmedet, és úgy érzed, túlterhelt vagy? Ha változást szeretnél látni gyermeked viselkedésében, érdemes lehet újragondolnod a megközelítésedet. A pozitív megerősítések hozzájárulnak a gyerekek önbizalmának és önbecsülésének kialakításához. Amikor pozitív visszajelzést kapnak a cselekedeteikre vagy erőfeszítéseikre, megerősödik a hitük abban, hogy képesek dolgokra és értékesek.
Miért fontosak a pozitív megerősítések?

Mi a pozitív megerősítés? 

 

A pozitív megerősítés egy viselkedési készség, amelyet egy adott viselkedés növelésére vagy megváltoztatására használunk.  Különféle típusú megerősítők léteznek: természetes megerősítők, társadalmi megerősítők és kézzelfogható megerősítők. A természetes megerősítések természetesen is működnek. Tegyük fel, hogy a gyermeked keményen tanult, és jó jegyet kapott. Ez egy természetes megerősítő. A szociális megerősítők a szavak és a testbeszéd által adott pozitív visszajelzések. Ez lehet egy tanár, aki azt mondja, hogy „kiváló munka”, vagy egy edző, aki bátorító szavakat ad a gyakorlat során. „Ez azt jelenti, hogy tudatjuk a gyerekekkel, hogy jó munkát végeznek, és elismerjük az apró dolgokat is, például ezzel: „Büszke vagyok rád, hogy ma magadtól keltél fel.” A kézzelfogható megerősítő jutalmak az ajándékok, ám ezekkel óvatosnak kell lennünk, mert nem minden viselkedés megerősítésére alkalmasak, és a drága jutalmak esetén a gyereknek állandóan az lesz az érzése, hogy eredményeiért ez alanyi jogon jár. 

 

Hogyan segít a pozitív megerősítés a gyerekeknek? 

 

A pozitív megerősítés nemcsak a gyerekek jó viselkedésének valószínűségét növeli, hanem önbecsülésüket és önbizalmukat is növeli. Minden gyerek más. Vannak gyerekek, akik érzékenyebbek, vannak, akik érzelmileg reaktívabbak, vannak, akik nagyon önkritikusak. Vannak, akiknek több megnyugtatásra van szükségük, és a pozitív megerősítésre megnyugtatásként tekinthetünk. Ezen felül még így segítenek: 

 

Motiváció növelése: A pozitív megerősítések serkentik a gyerekek motivációját. Ha látják, hogy a pozitív eredményeket dicsérik vagy jutalmazzák, akkor nagyobb valószínűséggel fognak törekedni a kitűzött célok elérésére. 

 

Konstruktív viselkedés kialakítása: A pozitív megerősítések segítik a gyerekeket abban, hogy megismerjék a helyes viselkedési normákat és értékeket. Amikor pozitív megerősítést kapnak helyes cselekedeteikért, könnyebben kialakítják a pozitív viselkedési mintákat. 

 

Stresszcsökkentés és érzelmi támogatás: A pozitív megerősítések segítenek csökkenteni a stresszt és megteremtik az érzelmi támogatás alapjait. A gyerekek, akik rendszeresen kapnak pozitív visszajelzést, kevésbé lesznek hajlamosak szorongásra és depresszióra. 

 

Kommunikációs készségek fejlesztése: A pozitív megerősítések segítik a gyerekeket abban, hogy kialakítsák a hatékony kommunikációs készségeiket. Az építő jellegű visszajelzések segítik a gyerekeket abban, hogy megértőbbek és empatikusabbak legyenek mások iránt. 

 

Konfliktuskezelés és együttműködés: A pozitív megerősítések hozzájárulnak a konfliktusok megoldásához és az együttműködési készségek kialakításához. A gyerekek, akik megtapasztalják a pozitív visszajelzéseket, hajlamosabbak lesznek konstruktívan kezelni a konfliktusokat és együtt dolgozni másokkal. 

 

Öröm és boldogságérzet: A pozitív megerősítések hozzájárulnak ahhoz, hogy a gyerekek boldogságérzetet tapasztaljanak. A pozitív élmények és visszajelzések segítik őket abban, hogy pozitív énképet és életnézetet alakítsanak ki. 

 

Autonómia, kompetencia és kapcsolatok: Az autonómia érzését támogatni lehet, ha bevonjuk gyermekeinket a korlátok felállításába, és olyan jutalmakat kínálunk, amelyek a gyermekeink számára értelmes és élvezetes elismerést jelentenek. Ehhez szorosan hozzá kell hangolódnunk gyermekeink érdeklődési köréhez. Sok elismert pozitív szülői író, mint például Dr. Dan Siegel, azt javasolja, hogy érdeklődjünk gyermekünk elfoglaltságai iránt azzal, hogy legyünk kíváncsiak, még akkor is, ha elsőre távolinak tűnik számunkra ez az érdeklődési kör. 

 

Mit kell tenned, ha a gyermeked valami rosszat tesz? 

Ezt eseti alapon kell eldönteni, de ha állandóan büntetjük a gyerekeket, akkor lehet, hogy többé nem akarnak jót tenni. ("Mi az értelme?" gondolhatják.) Hacsak nem biztonsági kérdésről van szó, próbáljunk meg gyakrabban pozitív megerősítést alkalmazni, mint büntetés. És irányítsuk át a viselkedésüket ahelyett, hogy megbüntetnénk. Tegyük fel, hogy családi vacsorán vagytok, és a gyermeked nem megfelelő vagy tiszteletlen. Ahelyett, hogy elrángatnád őt az asztaltól és megbüntetnéd, színezz vele, és beszélgessetek arról, hogy mi a megfelelő viselkedés és mi nem.  

 

A gyermekek jól reagálnak a dicséretekre, mivel szeretnének a szüleik kedvében járni. Amikor dicsérjük a pozitív viselkedést és döntéseket, képessé tesszük gyermekeinket arra, hogy megismételjék azokat. Például elmondhatod neki: „Nagyon tetszik, ahogy az összes kockát az asztalon tartod”, ami jobban működik, mintha megvárnád, amíg a kockák lezuhannak, és leszidnád érte őt. A pozitív visszajelzésnek ezt a formáját leíró dicséretnek nevezik, mivel konkrétan elmondja a gyerekeknek, hogy mit csinálnak jól. A leíró bátorítások erőteljes motivátorok.  

 

Nem utolsó sorban a pozitív megerősítéstől jól érezzük magunkat szülőként is. A büntetés vagy a kemény szavak használata a gyermek fegyelmezésekor bűntudatot kelthet a szülőben, de nem kell bűntudatot éreznünk, ha pozitív megközelítést alkalmazunk a fegyelmezés során. Változást fogunk látni gyermekünk viselkedésében és hozzáállásában anélkül, hogy rosszul éreznénk magunkat, mert fájdalmas szavakat használtunk.