Facebook Pixel

Június a bilire szoktatás hónapja-tippek szobatisztaságra

A játék fontos módja annak, hogy gyermeked felfedezze és megértse az őt körülvevő világot. Segíti képzelőerejének és kreativitásának fejlesztését is. Ami a bilire szoktatást illeti, a játék segítségével megtaníthatod neki, hogy mit vársz el tőle, és ez egy nagyszerű módja annak, hogy motivációt tarts fenn. Ha ismered a gyereked személyiségét, még könnyebben vészelitek át ezt az időszakot.
Június a bilire szoktatás hónapja-tippek szobatisztaságra

5 szórakoztató, egyszerű módszer a bilire szoktatás játékossá tételére: 

Légy kreatív: alkoss egy kedves kaki vagy pisi történetet vagy dalt és táncoljatok együtt. Az éneklés és a viccek elmondása nagyszerű módja annak, hogy segíts neki ellazulni. 

 

Szórakozás buborékokkal: Adj a gyermekednek valami buborékfújót, például a Fubbles állatformás buborékfújó pisztolyait, amikor a bilin ül. Ez segít a gyermeknek megtalálni azokat az izmokat, amelyekre szüksége van az ellazuláshoz és a hólyag vagy a belek kiürítéséhez. 

 

Varázslatos víz: Segíts gyermekednek vizet önteni a bilibe. Még néhány csepp ételfestéket is adhattok hozzá. Hátha kitalálják, milyen színűre változtatja a vizet a pisi. Nemcsak a vízbe csobbanó kis- és nagydolgok hangja segíthet abban, hogy jobban megértse a folyamatot, de a biliben lévő extra víz sokkal könnyebbé teszi a kaki eltávolítását is a biliből! 

 

Kakitészta: A kisgyerekek szeretnek játszani a tésztával, miért ne készíthetnénk együtt „kakitésztát”! Ezzel beszélgetést kezdeményezel velük a testük működéséről, és normalizálod a testi funkcióikat, ami kissé ijesztőnek tűnhet a kisgyermekek számára. Mutasd meg nekik, hogyan lehet a kaki különböző formájú és méretű, hagyd, hogy egy játéktészta „kaki” átpréselődjön a kezeden, és beleessen a bilibe, mielőtt közösen kitakarítanátok. Ez a fajta játék nagyszerű módja annak, hogy megbirkózzunk a kisgyermekek gyakori félelmeivel azzal kapcsolatban, hogy elveszítik önmaguk egy részét, amikor a bilibe kakilnak. 

 

A mackó és a baba tanítása: Sok kisgyermek élvezi, hogy irányítani tudja a folyamatot, és megmutatja, milyen felnőtt. Szerepjáték a kedvenc játékuk, mikor úgy tesznek, mintha a bilit használnák. Bátorítsd arra, hogy mutassa meg macinak vagy babának, hogyan kell ezt helyesen csinálni. 

 

Bilire szoktatási kisokos a gyerek személyisége szerint 

A gyerekek 4 különböző viselkedésmódot fejeznek ki, amikor bilire szoktatásról van szó. Ha beazonosítod, hogy milyen típusú gyereket nevelsz, a bilire szoktatás valójában mindkettőtök számára könnyű lehet! 

 

A mókaszerető 1. típusú gyermek: Tedd szórakoztatóvá a bilizést 

Ezek a gyerekek természetüknél fogva könnyedebbek és játékosabbak, ezért minél szórakoztatóbb az élmény, annál többet próbálkoznak. Fontos ezért, hogy ne csináljunk a dologból komoly, boldogtalan élményt, különben nehéz dolgunk lesz. Nyugodtan túlozhatsz: tapsolj, örülj, ha sikerélménye van. 

 

Az érzékeny 2-es típusú gyermek: Tedd kényelmessé a bilizést 

Ezek a gyerekek megfontoltabbak és gyengédebbek. A legjobban a kényelmes élményre reagálnak. Készíts velük tervet, és szerezz be minden kelléket, amire szüksége van. Ne kényszerítsd ezeket a gyerekeket felmászni a vécére, hacsak nem akarnak. Az érzékeny gyerekeket fontos dicsérni. Ők ellenállnak a bilinek, hacsak nem érzik úgy, hogy beleszóltak a tervbe.  

 

Az elszánt 3-as típusú gyermek: Vegyétek számba az eredményeket! 

Ezek a gyerekek kevésbé részletorientáltak, és az eredmények fontosak nekik. Bátorítsd ezt! Közvetlenül kommunikálj arról, hogy mit vársz el, és mit kell tenniük. „Megcsináltad” – ez egy jó módja annak, hogy kifejezd elismerésedet irántuk. Hagyd, hogy a bilizést olyan feladatként éljék meg, amely eredményt hoz (például matricát vagy pipát).  

 

A komolyabb, 4-es típusú gyermek: Vedd őket komolyan? 

Ezek a gyerekek természetesen rendezettebbek és hatékonyabbak. Nekik választási lehetőséget kell adni: WC vagy bili? Magyarázd el a folyamatot és az elvárásokat tárgyilagosan. Tartsd meg magatoknak az élményt – ne beszélgess a bilizésről barátokkal vagy az ebédlőasztalnál! A komolyabb gyerekek a felnőtteknél keresik a követendő modellt, hogy mit kell tenniük, így ha rámutatsz arra, hogy mindenki, aki felnőtt, használja a WC-t, gyermeked természetesen ezt a viselkedést akarja majd utánozni. 

 

Kövesd ezeket a bilizős tippeket minden típusú gyermek esetében: 

- Mind a 4 fajta gyerek reagálni fog az egyértelmű kommunikációra. 

- Tudasd vele, hogy örömmel segítesz neki felnőni és használni a bilit. 

- Támogatást érezzenek rajtad, ne nyomást. 

 

Így már nem is annyira nehéz, ugye?