Facebook Pixel

Húsvét: így ünneplik a gyerekek a nagyvilágban

Íme kilenc húsvéti hagyomány a világ minden tájáról! A húsvét világszerte népszerű ünnep, nemcsak nálunk. Az ételektől a dekorációkig sok érdekes és egyedi húsvéti hagyomány létezik, amelyek régiónként változnak. Íme 9 izgalmas tény a világ húsvéti szokásairól, amelyek bepillantást engednek abba, hogyan ünnepelnek a különböző kultúrák ilyenkor.
Húsvét: így ünneplik a gyerekek a nagyvilágban

Jamaica 

Jamaicában nagypénteken, napkelte előtt feltörik a tojásokat, amelyekről azt mondják, hogy megjósolják a jövőt. A tojásfehérjét egy pohár vízhez adják, és ahogy a felkelő nap felmelegíti a tojást, mintákat rajzol a vízben. Az emberek régen azt hitték, hogy ezek a minták megjósolják a jövőt, de sokan még manapság is hisznek benne. Ami a dekorációt illeti, a jamaicai húsvétot gyakran a húsvéti liliomokhoz kötik, hiszen ebben az évszakban a húsvéti liliom virágzik a szigeten. A templomokat és otthonokat húsvét körül díszítik fel ezzel a gyönyörű virággal. A húsvéti szünet az iskolában általában 2 hétig tart. A gyerekek leginkább a tengerparton töltik az idejüket, sárkányokat repítenek, és különféle előadásokon és rendezvényeken vesznek részt. 

 

Közép-Amerika 

Nagypénteken Hondurasban, El Salvadorban és Guatemalában színes fűrészporból, fenyőtűből, virágokból, gyümölcsökből készítenek művészeti alkotásokat, amelyeket alfrombráknak hívnak. Ezek a rendkívüli színes szőnyegeket a lakosok állítják elő, és a fesztiválokra vonulók ezeken taposnak végig. Bár mindenki rendkívül ügyel arra, hogy a felvonulások előtt ne menjen át a szőnyegeken, a fesztivált követően perceken belül teljesen megsemmisülnek az alkotások. 

 

Svédország 

Svédországban a gyerekek húsvéti boszorkánynak öltöznek húsvét vasárnapján, és vörösre festett arccal, vidám színű fejkendőben háztól-házig járnak fűzfavesszőkkel. Áldást mondanak, ami állítólag elűzi a gonosz szellemeket, és cserébe csokitojást kapnak a gyerekek. Az ambiciózusabb szülők hagyják, hogy a gyerekek maguk kutassanak a tojások után egy kincsvadászat során – nyomokat követve és rejtvényeket fejtve meg, amíg meg nem találják a nyereményeket. 

 

Bermuda 

Bermudán nagypénteken házi készítésű sárkányokat repítenek az emberek. Úgy tartják, hogy a sárkányrepülés hagyománya akkor kezdődött, amikor egy helyi tanárnak gondot okozott Jézus feltámadásának magyarázata a vasárnapi iskolai osztályában, ezért készített egy sárkányt, hogy elmagyarázza a koncepciót. A bermudai húsvéti sárkányok jellemzően színes selyempapírból, fából, lecsupaszított bambuszrudakból és madzagból készülnek. Némelyik olyan nagy, hogy több emberre van szükség a reptetésükhöz. 

 

Bessières, Franciaország 

Az országban van egy város, ahol óriási omlettet készítenek húsvét hétfőn. Több mint 4500 tojást használnak fel, ami akár 1000 embert is ellát reggelivel. Minden család reggel feltöri a tojást otthonában, majd kijön a főtérre, ahol ebédre megfőzik az omlettet.  

 

Görögország 

Görögországban csak piros tojásokat találni, nem úgy, mint sok országban, például nálunk, ahol színes, hímes tojások is készülnek. A vörös színt Krisztus vérét jelképezi. 

 

USA 

Az USA-ban minden húsvét hétfőn tojástekercs van a Fehér Házban.A hagyomány 1878-ig nyúlik vissza, amikor Rutherford B Hayes volt az elnök. A First Lady, az elnök felesége, bonyolítja le a rendezvényt, amit mindig húsvét hétfőn tartanak. 

 

Hollandia 

Hollandiában a nagy máglyákat vagy húsvéti tüzeket általában húsvét vasárnapján vagy hétfőn gyújtják meg. A húsvéti máglyahagyományról úgy tartják, hogy megelőzte a kereszténységet, és a tavasz eljövetelét és a fény győzelmét jelképezi a sötétség felett. A tüzek nagyon ünnepiek, és ugyanabból a városból vagy faluból hozzák az embereket, hogy együtt ünnepeljenek. Más holland húsvéti hagyományok csak egy városra vagy falura jellemzőek, mint például a „paasstaakslepen” (a fa kivágása és elégetése) Denekampban. 

 

Norvégia 

A norvégoknak van egy érdekes hagyománya, amelyet „Easter Crime” vagy „Paaskekrim” néven ismernek, és ezalatt a norvégok ismeretlen okokból rejtélyes könyveket olvasnak, vagy bűnügyi nyomozós sorozatokat néznek a televízióban. A húsvétot megelőző héten minden este a televízióban horrorfilmek és thrillerek láthatók, a könyvesboltokban pedig rejtélyes regények találhatók. 

 

A locsolással, tojásfestéssel és a nyuszi várásával természetes a magyar hagyományok is hihetetlenül különlegesek és kiemelkedőek a világban. Ti hogyan ünneplitek a húsvétot?